SOM STEM. Tu també ho pots ser!

La Universitat de Lleida commemora el Dia Internacional de les Nenes i les Dones a la Ciència, que se celebra l'11 de febrer, amb vídeos de la sèrie SOM STEM. Tu també ho pots ser!. Aquesta iniciativa audiovisual del Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la UdL té com a objectiu trencar els estereotips i incentivar l'elecció de les carreres de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques (STEM, per les sigles en anglès) entre les noies, a través de models de referència d'exalumnes de la UdL. En aquesta ocasió, les protagonistes són la graduada en Ciències Biomèdiques Maria Beltran Perelló i la professora de Didàctiques de les Matemàtiques Maria Ricart Aranda.
 
Maria Beltran, alumna de l'Escola de Doctorat de la UdL, realitza la seua recerca sobre l'atròfia muscular espinal a la Unitat de Senyalització neuronal de l'IRBLleida. Considera que per dedicar-se a la ciència és fonamental tenir curiositat i recorda com la van influir dos professores de Química i Física a l'hora de decidir la seua carrera universitària.
 
Maria Ricart és llicenciada en Matemàtiques i doctora per la UdL. Creu que a les disciplines STEM hi ha menys dones perquè falten referents. Pensa en ella mateixa i en les seues referents, que van ser la mestra de l'escola rural i la professora de matemàtiques a l'institut de secundària. Ricart defensa que les dones poden humanitzar les disciplines científiques.
 
Els dos primers capítols d'aquesta sèrie del Centre Dolors Piera els van protagonitzar l'Elena Rubies García, enginyera industrial per l'Escola Politècnica Superior de la UdL i doctoranda en enginyeria i tecnologia de la informació; i la Cristina Montserrat Rodríguez, titulada per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària de la UdL, degana del Col·legi Oficial de l'Enginyeria de Forests de Catalunya (CEFC) i directora de l'empresa Entrearbres.