Lliçó inaugural: L'albada química de la vida, a càrrec de Juli Peretó Magraner

Peretó ha fet un repàs a com ha treballat i treballa la ciència per donar resposta a les preguntes sobre l'origen de la vida

La conferència inaugural del nou curs 2023/24 a la Universitat de Lleida, a càrrec del catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València (UV), Juli Peretó, s'ha convertit en un homenatge Joan Oró i Florensa, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement. Peretó, que va conèixer al bioquímic lleidatà, ha repassat les seues contribucions del a la química prebiòtica i la cosmoquímica orgànica, com ara la demostració de la síntesi d'adenina o la proposta que els cometes són portadors d'aigua i d'ingredients fonamentals per a l'origen de la vida. "Joan Oró era un optimista científic i humanístic, amb una gran confiança en el futur de la ciència".

Durant la lliçó magistral, L'albada química de la vida, Peretó ha fet un repàs a com ha treballat i treballa la ciència per donar resposta a la pregunta d'on venim. Una qüestió, la de l'origen de la vida, sobre la qual no sabem, ni sabrem del cert com va passar, però sí que podem estudiar com podria haver passat, ha dit. "L'avanç de la ciència és un relat del desplaçament del protagonisme de l'espècie humana cap a la perifèria de la història. La Terra no és el centre de l'univers i els humans no som la culminació de cap procés evolutiu sinó una branqueta més de l'ufanós arbre de la vida. Estem aquí per accident, no per a complir cap designi." ha explicat.

Peretó, autor d'obres de divulgació científica com Un planeta creatiu, també ha fet esment a l'escalfament global. "Hem de reconèixer que la nostra actitud amb el planeta i la resta de la biosfera és d'una hostilitat suïcida: el nostre comportament col·lectiu davant la crisi climàtica és lamentable i indigne. Negar i renunciar a tot el que ja sabem pot tenir efectes catastròfics sobre la nostra espècie. D'aquí el sentit essencial, vital, del foment de la cultura científica, on les universitats públiques tenim una gran responsabilitat", ha insistit.

Text: Premsa UdL