Un professor de la UdL, en 'El viatge de Companys'

Forma part de l'equip d'historiadors assessors del documental

Descarregar pdf
Companys
Companys saludant els representats d'Amics de la Democràcia Espanyola a Barcelona (1937). FOTO: Arxiu Nacional de Catalunya. Fons Generalitat de Catalunya II República

El 15 d'octubre de 1940, l'exèrcit franquista afusellava, al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, el president de la Generalitat, Lluís Companys. Amb motiu del 75è aniversari del seu assassinat Televisió de Catalunya emetrà avui la segona part del documental El viatge de Companys, un recorregut per la  vida política d'aquest fill de la localitat urgellenca del Tarròs.

El documental, la primera part del qual es va poder veure ahir, ha comptat amb l'assessorament d'un equip d'historiadors encapçalats per Borja de Riquer, entre els quals hi ha el professor de la Universitat de Lleida, Manel López Esteve, juntament amb Soledad Bengoechea,  Jordi Casassas (UB), Joan B. Culla (UAB), Arnau Gonzàlez Vilalta (UAB), Andreu Mayayo (UB), Anna Sallés (UAB), Susana Tavera (UB) i Enric Ucelay-Da Cal (UPF).

López Esteve, doctor en Història per l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra, s'ha centrat en aquest documental en l'anàlisi del president Companys amb el moviment rabassaire i els conflictes del camp, la República i els fets del 6 d'octubre.

El professor de la UdL és especialista en història social i política de la Catalunya i l’Estat espanyol dels anys trenta, la conflictivitat agrària i la configuració dels antifeixismes al període d’entreguerres. Entre les seues aportacions hi trobem: “La insurrecció d’octubre de 1934. Elements comuns i divergències entre el cas basc, català i gallec” (2012), “Huelgas y movilizaciones campesinas en la Cataluña de la Segunda República 1931-1936” (2012), “Els fets d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental” (2010) i Els fets del 6 d’octubre de 1934 (2013).

El segon capítol del documental, que s'emetrà avui, repassa els anys de Companys com a president de la Generalitat, és a dir, els fets d'octubre de 1934, el fracàs del cop d'estat del 19 de juliol del 1936, els intents de fer caure els president durant els primers mesos de la guerra d'una part de l'independentisme català, i el final del president, des del seu exili fins a la seua mort.

El viatge de Companys, dirigit i per Joan Gallifa i Antoni Tortajada (TV3), combina fragments dramatitzats, imatges d'arxiu i la intervenció dels d'historiadors que analitzen i situen cada una de les històries sobre la vida de Companys.