Roberto Fernández, Premi Nacional d'Història d'Espanya

Pel seu treball sobre Catalunya i l'absolutisme borbònic

Descarregar pdf
RobertoPremioNacional
Presentació de l'obra el passat gener a la UdL Foto: UdL

El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha decidit atorgar el Premi Nacional d'Història d'Espanya 2015 al catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Lleida (UdL) i actual rector de la institució, Roberto Fernández, per la seua obra Cataluña y el absolutismo borbónico. Historia y política, coeditat per Crítica i Edicions de la UdL. El guardó, dotat amb 20.000 euros, té com a objectiu reconèixer i estimular la recerca en aquest àmbit de les humanitats.

El jurat presidit per la sotsdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, Mónica Fernández, ha valorat el treball de Roberto Fernández "per la seua excel·lent revisió al voltant d'un important debat historiogràfic i per l'aplicació rigorosa de la metodologia crítica i professional davant la instrumentalització pública i política dels fets històrics".

Precisament durant la presentació del llibre a la UdL, el catedràtic va criticar l'apriorisme ideològic dels historiadors en abordar el Set-cents i va destacar que "el pensament polític a Catalunya ha estat construït amb el servei del coneixement del passat fabricat pels historiadors i com la historiografia s'ha vist minvada en la seua pràctica científica per la presència de la ideologia".
 

Roberto Fernández Díaz (Hospitalet de Llobregat, 1954) es catedràtic d'Història Moderna de la UdL des de 1992. A partir d'una tesi doctoral sobre la formació de la burgesia catalana al segle XVIII, la seua recerca s'ha centrat en la Catalunya i l'Espanya del Set-cents.

En les conclusions de Cataluña y el absolutismo borbónico, l'autor afirma que "tot i l'abolició del veterà sistema polític i la marginació oficial del català, la tranquil·litat política i social que va aportar el règim va propiciar un segle de creixement econòmic, desenvolupament social i vitalitat cultural per a Catalunya, que es va convertir en la fàbrica d'Espanya".

Més informació

Oficina de premsa UdL / 22/01/2015
"Historiar no ha de ser un exercici de manipulació en pro d'una opció política"