La biblioteca de Cappont ret homenatge a Manel de Pedrolo

Exposició bibliogràfica coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l'escriptor lleidatà

Descarregar pdf
pedrolo-foto-arxiufamiliar
Pedrolo, al seu despatx Foto: Arxiu familiar

La Biblioteca de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) acull una exposició d'homenatge a l'escriptor ponentí Manuel de Pedrolo, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la seua mort i amb l'estrena de la pel·lícula de cinema basada en la seua novel·la més coneguda, El mecanoscrit del segon origen. La mostra bibliogràfica es pot visitar fins el 30 de novembre, en l'horari de funcionament d'aquest equipament de la UdL, de 9.00h a 21.00h.

L'exposició El llegir no fa perdre l'escriure, que aplega una quarantena d'obres de Pedrolo, està distribuïda en les tres plantes de la biblioteca, ubicada al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera. Al primer pis s'hi troben la poesia i les novel·les, amb especial atenció al Mecanoscrit; al segon, articles i traduccions; i al tercer, obres de teatre i fragments del seu dietari. Al voltant de la mostra, s'ha elaborat una biblioguia.

Manuel de Pedrolo (L'Aranyó, 1 d'abril de 1918 – Barcelona, 26 de juny de 1990) és un dels autors més prolífics de la literatura catalana. Tot i que va destacar principalment com a novel·lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig i traducció. Entre les seues novel·les curtes, destaca Joc brut (1965), una de les obres fundacionals del gènere negre en català.

També tenia una vessant polèmica, transgressora, provocadora i sarcàstica. Per exemple, l'obra Un Amor fora ciutat, que reflecteix una relació homosexual, per la qual va ser denunciat al Tribunal d'Ordre Públic. Pedrolo també va mantenir una relació epistolar amb Mercè Rodoreda i Joan Sales, que es resumeix a l'obra Cartes completes (1960-1983). .

 

Més recursos

Biblioguia de l'exposició El llegir no fa perdre l'escriure