"L'IRBlleida no és un oasis enmig del desert"

El rector subratlla la qualitat de la recerca que es fa a la UdL

Descarregar pdf
IRBexcelenciaUdL
Acte de celebració de l'acreditació de l'IRBLleida com a centre d'excel·lencia investigadora en biomedicina / Foto: UdL

"L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) no és un oasi enmig del desert, sinó que forma part d'un ecosistema de recerca que la Universitat de Lleida (UdL) està construint des de fa molts anys". Així s'expressava avui el rector de la UdL, Roberto Fernández, en l'acte que celebrava l'acreditació de l'IRBLleida com a centre d'excel·lencia investigadora en biomedicina a l'Estat per part de l'Institut Carlos III (Ministeri d'Economia i Competitivitat).

El rector ha subratllat que la biomedicina és una de les quatre línies estratègiques en recerca que té fixades la UdL, a més de l'agroalimentària, les tecnologies per a la sostenibilitat i el desenvolupament social i territorial, i que l'acreditació de l'IRBLleida és un exemple que es va per bon camí.

Tot i així, ha insistit que el fet d'haver aconseguit aquesta acreditació que, actualment tenen 20 centres a Espanya, 7 d'ells a Catalunya, no significa que "això s'acabi aquí", sinó que cal continuar millorant, amb la complicitat de les institucions i la societat, per "seguir donant esperança als malalts".

Per la seua part, el director de l'Institut Carlos III, Antoni Andreu, i la secretària general de Sanitat i Consum del Ministeri, Pilar Farjas, han subratllat en els seus discursos que "malgrat el que passa actualment la sanitat espanyola és una dels millors del món" i que els instituts de recerca biomèdica que acredita el Carlos III són la punta de llança del sistema sanitari i un "valor per a la marca Espanya".

Farjas, com també ho han fet la resta de ponents de l'acte, Josep Pifarré (director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida),  Xavier Matías-Guiu (director de l'IRBLleida) i Ramon Roca (president del Consell Social de la UdL), han destacat la col·laboració de les diferents institucions autonòmiques i estatals per obtenir aquesta acreditació, així com la tasca desenvolupada per tot el personal de l'IRBLleida.

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), participat per la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut Català de la Salut (ICS), compta amb 31 grups de recerca integrats per prop de 350 investigadors i investigadores, molts dels quals la compatibilitzen amb la docència universitària. Durant el 2103 han fet 311 publicacions científiques i han iniciat 63 nous assajos, 44 clínics i 19 observacionals en les cinc línies de recerca que tenen obertes: estrès en sistemes biològics, medicina terapèutica i experimental, models cel·lulars i moleculars de patologies humanes, neurociències i medicina clínica.

Constituït al 2006, és el primer centre acreditat a Catalunya fora de les comarques barcelonines. Els altres sis són: l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL),  el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB SANT PAU), l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) i l'Institut d'Investigacions Mèdiques de l'Hospital del Mar (IMIM).

Notícies relacionades

L'IRBLleida, a l'elit de la investigació sanitària estatal (28/01/2014)