El tràfic de persones, eix d'un congrés a la UdL

Publiquen un llibre amb els resultats d'un projecte de recerca internacional

Descarregar pdf
tràfic humà
Una protesta a Buenos Aires / Foto: Beatrice Murch (CC BY 2.0)
És necessària una llei integral contra el tràfic de persones i l'esclavitud? Aquesta és la pregunta que planteja un congrés que tindrà lloc a la Universitat de Lleida (UdL) els dies 12 i 13 de maig, amb experts de l'Estat espanyol, el Regne Unit, Itàlia i els Països Baixos. Un centenar de persones s'han inscrit a la trobada, que també es podrà seguir per Internet. Entre aquests, professionals especialitzats en tràfic d'éssers humans, com ara de diversos cossos policials, de l'àmbit del sistema de justícia penal i de l'assistència.
 
El congrés és la culminació d'un projecte de recerca coordinat per la UdL i la Universitat Jaume I, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats espanyol, en què també han participat investigadores i investigadors de les universitats de Tilburg (Països Baixos), Durham (Anglaterra), Leipzig (Alemanya), Milano-Bicocca i Bolonya (Itàlia). Els resultats es recullen en un llibre que veurà la llum en les properes setmanes: La trata de seres humanos tras un decenio de su incriminación (Tirant lo Blanch, 2022).
 
Entre els ponents del congrés destaquen noms com l'expert holandès en víctimes Jan Van Dijk, que va ser vicepresident del grup d'experts contra el tràfic de persones del Consell d'Europa; la professora Geetanjali Gangoli, considerada una de les autores de referència en temes com els matrimonis forçats, la mutilació genital femenina i pràctiques violentes relacionades amb l'honor; i els catedràtics italians Claudia Pecorella, especialitzada en violència contra les dones i criminalitat femenina, i Renzo Orlani, especialista en Dret processal penal.
 
La trobada abordarà el fenomen del tràfic de persones des de diferents perspectives, com ara l'explotació laboral o els matrimonis forçats, a banda de comparar la situació a l'Estat espanyol amb la d'altres països, per exemple França o Itàlia. Les xerrades tindran lloc a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme i també es podran seguir per Internet.
 
La catedràtica de Dret Penal de la UdL i coordinadora del congrés, Carolina Villacampa Estiarte, defensa que cal un desenvolupament normatiu per a "la prevenció d'aquesta mena de victimització, la formació dels professionals, la identificació de les víctimes i la previsió d'una estructura institucional que dissenyi polítiques públiques per a abordar-la i comprovi la seua aplicació". Tot plegat, però, "no comporta necessàriament que el mateix hagi d'adoptar-se en forma de llei integral".

MÉS INFORMACIÓ:

Díptic del congrés


NOTÍCIES RELACIONADES:

Les víctimes de tràfic de persones menors i explotades laboralment, invisibles