Cicle internacional dedicat als manuscrits il·luminats dels segles XV i XVI

Descarregar pdf
ManuscritsIluminatsUdL
Imatge d'un Llibre de Cor conservat a la catedral de Siena.

L'elaboració del llibre miniat durant el període cronològic que inclou les darreres manifestacions gòtiques i els primers còdexs d'acord amb les noves pautes del Renaixement és el tema del III Cicle internacional de conferències d'Història de l'Art dedicada als manuscrits que organitza el Grup de recerca consolidat Art i Cultura d'Època Moderna.

Manuscrits il·luminats: la Tardor de l'Edat Mitjana i les noves llums del Renaixement, pretén, segons els seus organitzadors, "conjugar recerca i docència per pal·liar un buit massa gran en la formació especialitzada, com és l’estudi dels llibres il·luminats". Diversos especialistes arribats de Portugal, França, Itàlia i diferents punts de l'Estat espanyol abordaran la varietat de propostes estètiques que van conviure durant el segle XV i principis del XVI, així com els diferents centres de producció artística i el paper dels promotors com ara reis, aristòcrates castellans o la cúria papal.

Entre els ponents, hi trobem la professora de la Universitat de Roma, Francesca Manzani; la catedràtica de la Universitat del País Basc, Soledad Silva Verástegui; i el director de la Biblioteca del Museu del Prado, Javier Docampo, que parlarà de la col·lecció de manuscrits il·luminats d'Isabel la Catòlica.

EL cicle, que compta amb més d'una cinquantena d'inscrits, tindrà lloc dilluns i dimarts de la setmana vinent (17 i 18 de novembre) al Saló Víctor Siurana, al Rectorat de la UdL. A més de les conferències, dimarts al matí els inscrits visitaran la Seu Vella i l'Arxiu Municipal.

D'altra banda, tot complementant el cicle, des de dilluns 17 i fins al proper 21 de novembre l'Arxiu Capitular de Lleida presenta l'exposició Miniaturitza't: davant l'artesania dels manuscrits il·luminats i dels primers llibres impresos. D'entre els llibres medievals i renaixentistes que es podran veure destaquen un parell de cantorals (segles del XV al XVIII), la Bíblia de Lleida (s .XII), el Pontifical de Roda (s. X-XI) i el Llibre dels usatges i constitucions de Catalunya (s. XV)