30 de juny de 2010

Descarregar pdf

En marxa el repositori digital de la UdL, amb més de 1400 documents de docència, recerca i institucionals
 
. El Consell de Govern aprova un nou ajut per incorporar estudiantat estranger als màsters  
audio
 
Repositori de la Universitat de LleidaEl Servei de Biblioteca i Documentació (SBD) ha presentat avui al Consell de Govern el Repositori Obert UdL, una base de dades digital destinada a recollir, preservar i difondre la producció intel·lectual derivada de l'activitat acadèmica, investigadora i institucional de la Universitat de Lleida. Aquesta iniciativa s'emmarca en l'acció per al lliure accés a la informació científica o accés obert i està coordinada pel SBD-Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació, en col·laboració amb l'Àrea de Sistemes d'Informació i Comunicació. En aquesta primera fase, el fons ja compta amb més de 1.400 documents de recerca, docència i institucionals que s'aniran ampliant en un futur.

El Repositori Obert admet qualsevol tipus de material, des de tesis doctorals fins a articles de revista, materials docents o treballs i projectes de final de carrera de l'estudiantat, la majoria dels quals estan subjectes a una llicència de Creative Commons (CC) que en permet la reproducció, la distribució i la comunicació pública, sempre i quan que es reconegui la Universitat de Lleida i els autors de l'obra. Els objectius són concentrar en un únic servidor i interfície de cerca tots els materials, difondre els documents publicats pels membres de comunitat universitària per potenciar la seua visibilitat i afavorir-ne l'impacte, garantir l'accessibilitat al fons i preservar els materials generats, així com incentivar la producció científica.

D'altra banda, el Consell de Govern ha aprovat un nou ajut destinat a la incorporació d'alumnat estranger als màsters que oferta la UdL. Es tracta del Programa d'ajuts per a estudiantat estranger de màsters universitaris de la UdL per al curs 2010/2011 que facilita i promou la incorporació d'aquest col·lectiu als estudis oficials de màsters de la universitat. Hi podran optar titulats i titulades de qualsevol nacionalitat que no siguin residents a l'Estat espanyol i que es matriculin d'un mínim de 60 crèdits. Les beques tindran una quantia de 6.000 euros.
 
Quant a docència, s'han aprovat els cursos de retitulació, que són els que hauran de cursar les persones que ja tinguin una titulació universitària oficial no adaptada a Europa que vulguin obtenir el títol de grau que doni accés a la mateixa professió. Són els d'Arquitectura Tècnica per al grau en Enginyeria de l'Edificació, el de Mestre especialista en Educació Física, Musical, Especial i Llengües Estrangeres (Plans 1992 i 2000) a grau de Mestre d'Educació Primària, la diplomatura de Treball Social a grau en Treball Social, la diplomatura d'Educació Social a grau d'Educació Social, la diplomatura de Mestre en Educació Primària (Pla 71, especialitats de ciències, ciències humanes i filològiques) a grau de Mestre d'Educació Primària, l'Enginyeria Tècnica Industrial especialitat mecànica a grau en Enginyeria Mecànica, l'Enginyeria Tècnica Forestal a grau en Enginyeria de Forest i l'Enginyeria Tècnica Agrícola a grau en Enginyeria Agrària i Alimentària.

Les memòries d'aquests cursos, que tindran un nombre limitat de places, s'han tramès a la Direcció General d'Universitats per a la seua autorització que, d'arribar, permetrà iniciar-los el proper curs, tot i que la preinscripció se centralitzarà des de l'Oficina de Preinscripció de Barcelona. L'alumnat dels cursos de retitulació, que tindran els mateixos estàndards de qualitat que la resta d'estudiantat del grau, podrà veure reconeguda en crèdits l'experiència laboral i professional que acreditin.

El Consell de Govern ha aprovat per 21 vots a favor, 3 en contra i 3 vots en blanc, una nova taxa per a l'estudiantat anomenada taxa de suport a l'aprenentatge. Aquesta taxa que s'aplicarà a la matrícula del curs vinent serà de 40 euros i inclou una assegurança complementària per a l'alumnat. Els representants d'aquest col·lectiu al Consell de Govern hi han votat en contra.